Welkom op het Sekswoordenboek forum!

Wil je meepraten over dit onderwerp of heb je zelf een vraag die je wil stellen? Maak een profiel en je kan direct berichten plaatsen.
Ben je al lid? Log in om mee te praten.

Auteur Topic: [Mededeling] SWB-forum stopt per 31 maart 2018  (gelezen 1832 keer)

Offline AmargedonTopic starter

  • Hoofdmoderator
  • Expertise: ICT
  • Forumfossiel
  • *****
  • Leeftijd: 32
  • Land: nl
  • Geslacht: Man

Gepost op: 28-02-2018 20:36:49
Lieve leden en gasten van het forum,

Zoals jullie al aan de titel van dit topic hebben kunnen zien, hebben wij een belangrijke mededeling voor jullie. Graag nemen we jullie mee in het verhaal.


Het Sexwoordenboek (SWB) is op 1 maart 2001 gelanceerd door de seksuologe Hilde van der Ploeg. Het doel van de site was informatie te verschaffen over liefde en seksualiteit, op een zo open mogelijke manier, zonder pornografisch te zijn. Het Sexwoordenboek betrof in eerste instantie enkel een statische site met veel informatie op seksueel vlak.

Daarnaast is er ook een bijbehorend forum opgericht; het huidige SWB-forum. De statische site en het forum vormden een geheel, waarbij vanaf het forum werd doorgelinkt naar de informatieve site als onderbouwing en verdieping van de onderwerpen, als ook andersom vanaf de informatieve site naar het forum, om daar elkaar tips en adviezen te kunnen geven. Het forum groeide, in zowel aantal leden en berichten als diversiteit in onderwerpen die er werden besproken. Halverwege 2003 werd besloten om over te stappen naar de forumsoftware van SMF, gebruiksvriendelijker dan de oude software en de basis van waar het nu nog steeds op draait.

Het werd duidelijk dat het SWB-forum uniek was in zijn soort; geen enkele andere voorlichtingssite was zo groot en goed bezocht. Jarenlang waren vele zoekresultaten bij Google, op seksueel gebied, het Sexwoordenboek op de eerste positie. Ook onderwijsinstellingen verwezen actief door naar SWB omdat het de enige site was in zijn soort, met een enorme database aan informatie.

In 2012, ruim 10 jaar na de oprichting, bleek het internetlandschap dusdanig te zijn veranderd, dat de bezoekersaantallen begonnen af te nemen en SWB wegzakte in de Google-resultaten. Oorzaken hiervan waren hoofdzakelijk de komst van informatieve sites met een vergelijkbare content als van het Woordenboek, waarbij o.a. gedacht kan worden aan sites van overheidsorganisaties met de focus op seksuele voorlichting, en het succes van sites als Wikipedia. Het hoogtepunt van het Woordenboek was bereikt. In alle afgelopen jaren had de statische site voor een informatievoorziening gezorgd die nooit eerder bestond, maar er kwamen steeds meer spelers op de markt die dezelfde informatie boden. Hierdoor werd de moeilijke beslissing genomen om de statische site, sexwoordenboek.nl, offline te halen.

Er bleef echter een uniek deel van het Sexwoordenboek over, namelijk het forum. Het forum bood nog steeds hulp aan jongeren en jongeren onderling ook aan elkaar, iets dat andere sites nooit op deze schaal voor elkaar hebben gekregen.

Het moderatorteam liet het er niet bij zitten en heeft alle mogelijkheden bekeken en afgewogen om het voortbestaan van het forum te kunnen garanderen. Uiteindelijk werd er een link gelegd met Sense, een samenwerkingsverband tussen o.a. SoaAidsNL en RutgersWPF. Later werd daar ook nog een samenwerking aan toegevoegd met webwinkel Euphoria.


Het afgelopen jaar zijn wij als moderatorteam steeds vaker tot de conclusie gekomen dat het forum niet langer de doelgroep aantrekt waar het voor is opgezet. Mensen vinden via andere kanalen hun weg naar informatie. Daarnaast neemt het aantal berichten, topics, bezoekers, et cetera, al enige jaren af en het SWB-forum is niet meer leidend op ons "vakgebied", wat niet als verrassing komt.

Na lang en goed overleg onder de moderatoren en met de partner van Hilde, hebben we besloten dat het bestaan van het forum na een hele mooie tijd ten einde loopt. Over ongeveer een maand, op 31 maart 2018, zal het forum offline gaan.

Graag willen we hierbij benadrukken dat er vanuit het team geen overname of doorstart wordt ge´nitieerd en dat de domeinnamen en databases niet gebruikt kunnen en mogen worden door andere partijen.


Via deze weg willen wij jullie, de leden en bezoekers, ontzettend bedanken voor alle jaren die we met jullie hebben mogen delen. Het was een voorrecht om aan de wieg te staan van het woordenboek en het forum, die toch leidend waren in ons werkveld op het internet destijds. Maar ook de ontwikkelingen die we hebben gezien in de jaren daarna, zowel op het gebied van seksuele voorlichting en mogelijkheden op internet, en ook zeker jullie persoonlijke ontwikkelingen; sommigen van jullie zitten hier al jaren en hebben we met het forum letterlijk zien groeien. Daarnaast hebben jullie het mede mogelijk gemaakt, door jullie aanwezigheid, blijvende interesse in forumgenoten en later ook door bijvoorbeeld donaties, dat het forum zo lang heeft kunnen bestaan.

Heel hartelijk dank daarvoor.

Ook dank aan de mensen die ons al die jaren op andere manieren hebben gesteund: alle oud-moderatoren, crew members, adviseurs, techneuten en forumoprichters Maarten en _cyclops_.

Tot slot bedanken wij hierbij Phaistos, die ons en het forum altijd heeft gesteund en een warm hart heeft toegedragen.


Wij gaan ervan uit dat we jullie nog wel eens zullen tegenkomen, tot die tijd: tot ziens!


Het moderatorteam
« Laatst bewerkt op: 28-02-2018 20:40:23 door Amargedon »
'Het verleden moet geen hangmat zijn, maar een springplank naar de toekomst'
:-* Quinta :-*

 

anything