Welkom op het Sekswoordenboek forum!

Wil je meepraten over dit onderwerp of heb je zelf een vraag die je wil stellen? Maak een profiel en je kan direct berichten plaatsen.
Ben je al lid? Log in om mee te praten.

Auteur Topic: Geschiedenis van het SWB-forum  (gelezen 8840 keer)

Offline AmargedonTopic starter

  • Hoofdmoderator
  • Expertise: ICT
  • Forumfossiel
  • *****
  • Leeftijd: 32
  • Land: nl
  • Geslacht: Man

Gepost op: 08-03-2015 11:21:29
Het Sexwoordenboek (SWB) is op 1 maart 2001 gelanceerd door de seksuologe Hilde van der Ploeg. Het doel van de site was informatie te verschaffen over liefde en seksualiteit, op een zo open mogelijke manier, zonder pornografisch te zijn.

Hilde van der Ploeg MA was klinisch psycholoog (lid NIP), gespecialiseerd in seksuologie. Ze begon als seks- en relatietherapeut bij de Rutgers Stichting en had sinds 1995 een eigen praktijk in Amsterdam. Hilde had veel ervaring met het geven van voorlichting; zo heeft zij zes jaar lang wekelijks twee pagina’s verzorgd in het jongerenblad Break Out!. Hilde is op 20 februari 2007 op 47-jarige leeftijd overleden. De rechten van het forum zijn overgegaan op haar partner (Phaistos op het forum).

Het Sexwoordenboek betrof in eerste instantie enkel een statische site met veel informatie op seksueel vlak. De site was speciaal gemaakt voor de kleinere computerschermen van destijds, zodat alle informatie per pagina precies in beeld stond. Het woordenboek was voorzien van informatie die geheel zelf geschreven was door Hilde van der Ploeg, inclusief zelfgemaakt illustraties. Dit werd ook allemaal in eigen beheer aangepast en bijgehouden. Het maakte de site uniek in zijn soort; er waren geen vergelijkbare sites waardoor het woordenboek altijd hoog in de zoekresultaten heeft gestaan.

Daarnaast is er ook een bijbehorend forum opgericht; het huidige SWB-forum. Dit forum richt zich vooral op jongeren en hier worden ook adviezen gegevens door jongeren. Het forum is bedoeld als een vraag- en informatiebaak en richt zich op de voorlichting over liefde en seksualiteit. Het zoeken van ongewenste (seksuele) contacten is verboden.

De statische site en het forum vormden een geheel, waarbij vanaf het forum werd doorgelinkt naar de informatieve site als onderbouwing en verdieping van de onderwerpen, als ook andersom vanaf de informatieve site naar het forum, om daar elkaar tips en adviezen te kunnen geven.

Het SWB-forum kent een zeer primitieve start in 2001, waarna een van de toenmalige bezoekers, Maarten, aanbood om er een echt forum van te maken. Dit resulteerde in wat sommigen nog kennen als het oude Snitz-forum, de eerste echte versie van het forum.

Het forum groeide, in zowel aantal leden en berichten als diversiteit in onderwerpen die er werden besproken. Halverwege 2003 werd besloten om over te stappen naar de forumsoftware van SMF, gebruiksvriendelijker dan de oude software en de basis van waar het nu nog steeds op draait.

Het werd duidelijk dat het SWB-forum uniek was in zijn soort; geen enkele andere voorlichtingssite was zo groot en goed bezocht. Jarenlang waren vele zoekresultaten bij Google, op seksueel gebied, het Sexwoordenboek op de eerste positie. Ook onderwijsinstellingen verwezen actief door naar SWB omdat het de enige site was in zijn soort, met een enorme database aan informatie.

In 2012, ruim 10 jaar na de oprichting, bleek het internetlandschap dusdanig te zijn veranderd, dat de bezoekersaantallen begonnen af te nemen en SWB wegzakte in de Google-resultaten. Oorzaken hiervan waren hoofdzakelijk de komst van informatieve sites met een vergelijkbare content als van het Woordenboek, waarbij o.a. gedacht kan worden aan sites van overheidsorganisaties met de focus op seksuele voorlichting, en het succes van sites als Wikipedia. Het hoogtepunt van het Woordenboek was bereikt. In alle afgelopen jaren had de statische site voor een informatievoorziening gezorgd die nooit eerder bestond, maar er kwamen steeds meer spelers op de markt die dezelfde informatie boden. Hierdoor werd de moeilijke beslissing genomen om de statische site, sexwoordenboek.nl, offline te halen.

Er bleef echter een uniek deel van het Sexwoordenboek over, namelijk het forum. Het forum bood nog steeds hulp aan jongeren en jongeren onderling ook aan elkaar, iets dat andere sites nooit op deze schaal voor elkaar hebben gekregen.

Het moderatorteam liet het er niet bij zitten en heeft alle mogelijkheden bekeken en afgewogen om het voortbestaan van het forum te kunnen garanderen. Uiteindelijk werd er een link gelegd met Sense, een samenwerkingsverband tussen o.a. SoaAidsNL en RutgersWPF. Nadat een volledige integratie met deze partijen niet mogelijk bleek, is besloten om een nauwe en intensieve samenwerking met elkaar te starten. Het forum kan Sense gebruiken om leden door te verwijzen naar statische informatie, eventueel aangevuld door professionele hulp, en Sense heeft een platform om naar te verwijzen als het gaat om ervaringsverhalen en tips en adviezen door de doelgroep die Sense en SWB samen delen: jongeren.

In 2015 is de samenwerking met Sense inmiddels van de grond gekomen en zijn er over en weer al diverse onderzoeken gedaan, vragen van de week geplaatst voor de forumleden, discussies gestart, et cetera. Tevens is er een stichting opgericht die het voorbestaan van het forum garandeert.
'Het verleden moet geen hangmat zijn, maar een springplank naar de toekomst'
:-* Quinta :-*

 

anything